Porota medzinárodnej súťaže MUVINA 2009 bude hodnotiť 600 druhov vín

09.06.2009 Prešov

Prešov 9. júna (TASR) – Na 14. ročníku medzinárodnej vinárskej súťaže MUVINA 2009, ktorá sa uskutoční 10. -12. júna v Prešove, bude medzinárodná porota posudzovať kvalitu produkcie vinárskych oblastí z 15 krajín sveta.
Podujatie tradične organizuje Múzeum vín v Prešove pod patronátom Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) so sídlom v Paríži.
\"Už teraz môžem povedať, že tento rok s určitosťou zaznamenáme rekord. Producenti do súťaže prihlásili viac ako 600 druhov vín, \" povedal dnes pre TASR riaditeľ prešovského Múzea vín Dušan Hažír.
Okrem vín zo Slovenska, Moravy a Čiech nebudú chýbať ani súťažné vzorky z balkánskych krajín, Francúzka, Talianska, Španielska, Maďarska, Nemecka, Portugalska, ale aj z Izraela a Argentíny.
Samotné hodnotenie sa uskutoční 11. a 12. júna v Prešove. Kvalitu vín bude posudzovať porota zložená z degustátorov z celej Európy, tak ako si to vyžadujú pravidlá súťaží, ktoré sú organizované v rámci OIV. Jej predsedom bude aj v tomto roku Fedor Malík z Chemickotechnologickej fakulty v Bratislave. V piatok (12.6. ) popoludní, po ukončení súťaže, udelí porota v jednotlivých kategóriách sedem titulov Šampión.
Organizátori vinárskej súťaže ani tentoraz nezabudli na laickú verejnosť. Tá bude môcť kvalitu produktov z domácich i zahraničných viníc posúdiť 15. a 16. júna v priestoroch múzea na Floriánovej ulici počas verejnej ochutnávky.
Slávnostné vyhodnotenie medzinárodnej vinárskej súťaže MUVINA 2009, na ktorom si víťazi jednotlivých kategórií preberú ocenenia, sa uskutoční v polovici septembra tohto roka v Prešove.
Múzeum vín oslávilo v máji tohto roka 15. výročie svojho založenia. V jeho archíve sa nachádza okolo 2000 druhov vín z celého sveta. Medzinárodnú súťaž organizuje v spolupráci s mestom Prešov a záštitu nad tohtoročným podujatím prevzali predseda Národnej rady SR Pavol Paška a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.
 

Vyberte región